De ukendte kunstnere Christian Rosenberg og Vilhelm Schultz

front_Ukendtekunstnere.jpg
Vejl. udsalgspris: kr. 298,-
ISBN: 978-87-92750-24-2
greendot.png På lager - bestil

Malere og motiver i Det Kongelige Kjøbenhavnske Selskab og Danske Broderskab


Bag Det Kongelige Kjøbenhavnske Skydeselskab og Danske Broderskabs samling af skydeskiver gemmer sig en mangfoldighed af kunstnere. Bjørn Nørgård, Mikael Kvium, Jørn Nash, Lars Swane hører til de kendte kunstnere. Typisk har de malet en eller et par stykker, men i slutningen af 1800-tallet benyttede mange af skydebrødrene sig af to kunstnere og tilsammen lavede de 245 skiver. Alle unikke og lavet på bestilling af skivegiveren.

Om bogen

 

Det Kongelige Kjøbenhavnske Skydeselskab og Danske Broderskab ejer Danmarks største samling af kunstværker malet på træ. Nye medlemmer giver ved deres optagelse i Skydeselskabet Selskabet en malet skydeskive, der repræsenterer skivegiveren, hans tid og historie. Skydeselskabets skivesamling omfatter således mere end 2000 skydeskiver, som med deres smukke og opfindsomme motiver tematiserer skydebrødrenes erhverv, ejendomme og fødebyer m.m.

Skydeskiverne er længe blevet anset som en slags Danmarkshistoriske illustrationer – en kulturhistorisk skat, mens der til gengæld sjældent er sat fokus på hverken skydeskiverne eller kunstnerne bag, set ud fra en kunsthistorisk vinkel. Hvem var disse malere, der fik til opgave at ”portrættere” ny optagne skydebrødre? Og i hvor høj grad er skydeskiverne, der repræsenterer skivegiveren, samtidig repræsentative for de kunstnere, der udførte dem, og for samtidens kunst?

Nærværende bog sætter fokus på to af skydeskivekunstnerne, Christian Rosenberg og Vilhelm Schultz, der tilsammen har skabt motiver til intet mindre end 245 skydeskiver. Dermed er de Skydeselskabets hyppigst benyttede kunstnere. Med udgangspunkt i de to kunstnere kastes endvidere et perspektiverende blik på de malere og motiver, der generelt har gjort sig gældende i Skydeselskabet.

Udkom ved en reception den 31. maj 2017 på Sølyst.  Helbindsbog (23x27 cm) rigt illustreret.