Farmors mad

front_retromad.jpg
Vejl. udsalgspris: kr. 169,-
ISBN: 978-87-92750-33-4
greendot.png På lager - bestil

Hvor bliver handlingen af? Rapport efter rapport viser et behov for, at vi ændrer helt grundlæggende på vores madkultur: Det gælder både den måde vi transporterer den på, den energi vi bruger på at dyrke den, og ikke mindst hvad og hvor meget vi spiser.

Halvdelen af EU’s befolkning er overvægtig, og der bliver samtidig smidt mere end 88 millioner tons mad ud årligt. Samtidig belaster landbrug og fiskeri miljøet alvorligt, som Jørgen Steen Nielsen konkluderer det i Information.  

Om bogen

Min farmor samlede livet igennem på opskrifter, og var i nogle år redaktør på "Husmoderens rubrik" i en lokalavis i Rødovre fra 1938-42. Her delte kvinder deres opskrifter og gode råd om stort og småt. Efter at have kigget længe på de gamle avisudklip og noter med opskrifter, er det gået op for mig: Mange af dem er faktisk et svar på de klimaproblemer, vi står over for! De har nemlig det til fælles, at de tager udgangspunkt i få, lokale råvarer, der passer til årstiden.

Min farmors madkultur var født ud af en knaphed og nødvendighed, vi ikke kan forestille os. Da hun i sin ungdom var i køkkenet fandtes der ikke noget køleskab. Der var ingen plastik, og grøntsagerne var dem, man selv kunne dyrke i haven.

Vi skal ikke romantisere den tids knaphed. Men vi kan lære af den, hvis vi vil udvikle os i en mere bæredygtig retning. Gennem denne bog vil jeg derfor lade hendes opskrifter og gode råd være en inspirationskilde til, at vi sammen kan ændre vores forbrug og syn på fødevarer, og skabe en verden uden kemi og plastik.

For at du som læser kan fornemme den tid, bogen omhandler, er opskrifterne sat ind i en historisk ramme, der kan levendegøre vores fortid og traditioner. På den måde håber jeg at inspirere dig til, at vi sammen kan bygge et fundament på det lokale, og derfra lade os inspirere af resten af verden