Gravene

Froont_PallesVerden.jpg
Vejl. udsalgspris: kr. 98,-
ISBN: 978-87-92750-30-3
greendot.png På lager - bestil

Med milde og muntre øjne har tidligere provst Palle Jensen betragtet Odense - sit nye hjemsted dog i et skær af digteren Tom Kristensen syn/blik.

Om bogen

”Gravene” udtrykker en stilfærdig glæde over et kvarter i Odenses indre by, hvor Palle Jensen selv bor og føler sig hjemme. Gennem en række korte tekster opleves glimt af gadernes og stedernes liv og puls. Med på vandring og udkig er forfatteren Tom Kristensen, hvis digtcitater krydrer sanseindtrykkene.

Et beskedent skilt over et butiksvindue på hjørnet af Gravene og Nørregade i lader forstå, at Gravene hentyder til, at her var i fordums tid en del af byens nordlige befæstnings­anlæg.
Her er også det følgende lille udvalg af kortfattede tekststykker blevet til. De er tænkt som en lavmælt lovprisning af ’de nære ting’, stemnings- og hverdagsbilleder fra et kvarters lille­verden i en by, der i disse år er i stærk forandring og vokser sig større.
Forfatteren og kritikeren Tom Kristensen (1893-1974) var storbyens digter, der placerede København centralt i dansk litteratur. Skønt han boede de sidste mange år af sit liv på Thurø, kan man vel næppe påstå, at den fynske hovedstad blev ’hans’ by. Alligevel har jeg fundet en lille glæde i at associere de følgende småtekster tilbrudstykker af hans udtryksfulde og intense digte. Altså er der tilsat en knivspids af et ’Tomsk’ krydderi til disse vinkler på og vandringer i kvarteret.
Et af Tom Kristensens digte har samme titel som navnet på gaden, hvor vi bor: Gravene. Det er blevet til under indtryk af et besøg i Kina. Jeg går jo blot rundt her i Odense, men vi færdes begge, hvor nogle har gået før os, og mange vil følge efter.


Pensionerede provst Palle Jensen er godt i gang med sin tredie alder som foredragsholder og rejsearrangør. På sine daglige gåture i Odense, har han gjort en del observationer af byrum og dets beboere. Bogen er udkommet i foråret 2020. Rigt illustreret af forfatteren.