Pia Schutzmann - Billeder og iagttagelser fra et liv

Schutzmann_front.jpg
Vejl. udsalgspris: kr. 198,-
ISBN: 978-87-92750-05-1
greendot.png På lager - bestil

Pia Schutzmanns verden bygger på iagttagelser af det nære, det der overrasker og bevæger hende. I de første år, hvor hun især udtrykte sig gennem tegning og grafiske teknikker, var det rum og genstande, som optog hende.

Om bogen

Tiden og stilheden ligger mejslet dybt i Pia Schutzmann arbejder. Enhver form, som øjet møder, har sin historie. Gennem små observationer af pudsige oplevelser, drager Pia Schutzmann læseren ind i sit fabulerende univers, hvor grænserne mellem virkelighed og fantasi sløres og opløses.

Pia Schutzmanns barndom har været særpræget med en psykisk syg mor, som i begyndelsen af anden verdenskrig forlod hendes far og rejste gennem Hitlers Tyskland tilbage til København med sit lille barn. Ikke for at give det en nem opvækst. Tilgengæld har modgangen givet hende en forbløffende iagttagelsesevne – både på “papir” og “lærred”. Iagttagelserne er for kunstneren beskrevet således: "Alt omkring os er former og rytmer, der bevæger sig mellem hinanden. Nogle former giver vi navne. Så bliver de begreber. Under et hvilket som helst billede, om det er nok så naturalistisk, ligger der en abstrakt rytme, som et stykke matematik. Går dette ikke op og er i balance, er billedet ikke noget værd, om det er nok så nydeligt malet. Når jeg tegner et ansigt, er det for mig som at gå på opdagelse i et landskab. Jeg bevæger mig fra kindens bakketop ned ad stejle skrænter og følger rynkernes fine netværk ad smalle stier. Så står jeg i åbningen til næseborets grotte og kigger ind i mørket. At jeg har flere udtryksformer er blot forskellige sider af samme sag. Jeg er nysgerrig, og jeg bruger alle midler, når jeg arbejder. Jeg har tegnet frimærker. Jeg har også malet gavle. Jeg har lavet billeder med potteskår og indtørrede firben. Jeg går efter det, der overrasker og bevæger mig. Det giver mening".