Sanderum kirkes kalkmalerier og altertavle


Front_Sanderum.jpg
Vejl. udsalgspris: kr. 96,-
ISBN: 978-87-92750-13-6
greendot.png På lager - bestil

En enestående kirke viet til Sct. Michael med romanske og gotiske kalkmalerier, apsismalerier og altertavle af Claus Berg.
Altertavlen er sandsynligvis et forarbejde til den store altertavle i Odense Domkirke, Skt. Knuds Kirke.

Om bogen

Sanderum Kirke har mange kalkmalerier. Både senromanske (ca. 1250) i koret og apsis og sengotiske (ca. 1510-1520) i koret, korbuen og i hovedskibet. Alle kalkmalerier blev overkalket efter reformationen. I 1882 fritlagde Nationalmuseet malerierne i koret og delvis malerierne i skibet. En del af malerierne i skibet blev dog kalket over igen, da man anså motiverne for anstødelige på daværende tidspunkt. Ved en større renovering af hele kirken i 2009-2011 blev det besluttet at fritlægge alle malerierne i korsskæringen.
Sanderum kirke har en altertavle som er et imponerende mesterværk i særklasse. Den er udført af Claus Berg i perioden 1513-1521, og er formentlig et forstudie til altertavlen i Skt. Knuds Kirke i Odense. Altertavlens to bevægelige sidefløje stammer fra en ca. 100 år ældre altertavle.
På bagsiden af sidefløjene er der malerier, som på nordfløjen forestiller ærkeenglen Mikael og på sydfløjen Madonna med barnet. Disse malerier er formentlig også udført på Claus Bergs værksted.
Rigtig illustreret bog om kirkens kalkmalerier og altertavle. Helbindsbog 96 sider, udkommer 19. juni 2013.